AİBÜ Seben İzzet Baysal MYO Öğrencilerinden Çanakkale Ziyareti
"Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir."
Necmettin Halil ONAN
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Seben İzzet Baysal Meslek Yüksekokulu, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı öğrencileri, Öğr. Gör. Tuğçe Üner ve üniversitemizin iş yeri hekimi Okan Duman nezdinde 18 Mart 2017’de TÜYAP’ta düzenlenen İSG Avrasya 3. İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı ve 13. Uluslararası Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarını ziyaret ettiler. Burada Yüksekten Kurtarma Acil Durum Eylem Planı, Planlama Esasları, Tehlike ve Risklerle ilgili uygulamalı eğitimler alan öğrencilerimize, OSGB’ler ile görüşme imkânı sağlanıp iş ve staj fırsatı yaratıldı. Ayrıca İş Güvenliği takip programları incelenerek, ilgili yazılımları kullanma eğitimi verildi.
TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden teknolojik atık sistemi ve çevre sorunları ile alınan eğitimden ve geziden sonra gece dinlenmeden Çanakkale’deki şehitlerimize ziyarete gidildi. Maceralı ve yorgun düşülen bir gece yolculuğuna rağmen 19 Mart 2017’de öğrencilerimiz büyük bir şevk ile Çanakkale’de yaşanan tüm olayları ve dramatik hikâyeleri dinledi. Tur rehberimiz Sn. Kamil Uzelli eşliğinde Kilitbahir, Seddülbahir, Arıburnu, Conkbayırı ve Anafartalar Cepheleri ziyaret edildi. Dualar edildi.
Tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçen Çanakkale Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal’in o meşhur emri olan “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” sözlerini söylediği ve 3 dakika sonra öleceğini bilerek korkmadan düşman üzerine yürüyen şanlı 57. Alay’ın ve 27. Alay’ın Şehitlikleri ziyaret edildi. 1954 yılında askerlik vazifesini Gelibolu’da yapan yedek subay mühendis Ahmet Baysal’ın emrine Kolordu komutanı tarafından 40 asker verilerek temellerini attığı Şehitler Abidesi de ziyaret edilerek Ahmet Baysal’ın da selamı iletildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı yanı sıra, birçok marş ve Çanakkale türküleri eşliğinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen 2000’den fazla motosikletlinin gösterileri ardından okutulan mevlitle, dualarla, saygıyla, hürmetle ve yükselen vatan aşkıyla Şehitlikten ayrılındı.
Şehitlik ziyaretinden sonra Çanakkale’de meşhur Truva atı ve türkülere konu olan Aynalı Çarşı ziyaret edildi. Ardından Çanakkale Belediyesi’nin düzenlediği meşhur fener alayına ve Funda Arar konserine katılarak öğrencilerimiz ile Seben’e geri dönüldü.
Tarih sayfalarından bir daha silinmemek üzere, Arıburnu Cephesinde göstermiş olduğu üstün cesaret, liderlik ve başarı sonucunda yarbaylıktan kolordu komutanlığına yükseltilen Gazi Mustafa Kemal’e, düşmana geçit vermeyerek inanç ve azimleri ile kanının son damlasına kadar savaşan ve mücadele eden Nezahat Onbaşı, Hatice Hanım, Zeynep Mido, Hemşire Safiye Hüseyin, Orgeneral Cevat, Nusret mayın gemisi ile boğaza teşkil ettiği mayın hatlarıyla müttefiklerin 18 Mart saldırısında Boğazı geçmesini engelleyen ve savaşın seyrini değiştiren Nazmi Bey, Esat Paşa, Seyit Onbaşı, Cevad Paşa, meçhul askerler, meçhul çocuk askerler… Şehitliği kalplerine kazımış olan kahramanlar ruhunuz şad olsun.
"Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı."
Gezi öncesinde “Hayırların Mühendisi” kitabında da anlatılan askerlik anılarını hatırlatarak selamını iletmemizi isteyen ve kendisinden feyz aldığımız Ahmet Baysal’a teşekkürlerimizi ve sevgilerimizi sunarız.