Hakkında(Tıbbi ve Aromatik Bitkiler)

Tanımı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü, bitkilerin doğadan toplanması, tarımı, üretimi ve bu bitkilerin işlenip pazarlanmasını sağlayan; bu bitkileri tıp, kozmetik, gıda, parfümeri gibi alanlarda kullanılan ürünlere dönüştüren insanların yetiştirilmesini hedefleyen bir bölümdür.

Amacı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programında; gıda, ilaç, kozmetik ve boya endüstrisinde ekonomik değeri olan tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, temin edilmesi, üretimleri ve kalite kontrolleri, kullanım alanları ve etiği konusunda temel bilgi ve pratiğe sahip olan yardımcı teknik personelin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. 

Öğrenci Kabul Şartları

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı, liselerin ilgili bölümlerinden mezun öğrencilerin tercih edebileceği; ayrıca sınavsız geçiş ile kontenjan dolmadığı taktir de TYT türünden yeterli puan alan öğrencilerin tercih edebileceği bir programdır. 

Okutulan Dersler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programında iki yıllık eğitim boyunca Zirai Botanik, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sistematiği, Organik Kimya, Temel Matematik, Çevre ve Organik Tarım, Biyokimya, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Anatomisi, Bitki Fizyolojisi, Toprak Bilgisi vb. dersleri almaktadırlar. 

Çalışma Alanları

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı mezunları Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilaç fabrikaları, eczaneler, kozmetik sanayisi gibi işletmelerde çalışabilmektedir. 

Dikey Geçiş İmkanı

Organik Tarım bölümü mezunu öğrencilerimiz aşağıda yazılı bulunan bölümlere Dikey Geçiş Sınavı ile geçiş yapabilmektedir: 

  • Bahçe Bitkileri,
  • Bitki Koruma,
  • Bitkisel Üretim ve Teknolojileri,
  • Kimya,
  • Tarla Bitkileri.