Tanımı
Sosyal hizmetler programı; birey, aile ve toplum düzeyinde insanı odak alan, insanın iyilik halini arttırmayı hedefleyen ve sosyal refahı arttırmaya yönelik hizmet veren bir programdır.
Amacı
Kamu kurum ve kuruluşları ve tüm özel sektör kuruluşlarında istihdam edilmek üzere; temel sosyal hizmet bilgisine ve alan tecrübesine sahip olan, insan hakları ve sosyal adaleti temel alan, nitelikli ara eleman gücü ihtiyacını karşılayabilecek bireyler yetiştirmektir.
Öğrenci Kabul Şartları
Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü, Sosyal Hizmetler Programını, meslek liselerinin Aile ve Tüketici Bilimleri, Aile ve Tüketici Hizmetleri, Çocuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Bakımı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Yaşlı Hizmetleri öğrencileri sınavsız geçiş ile bu programı tercih edebilirler. Programımız 2016-2017 eğitim- öğretim yılında 40 kontenjan ile öğrenci alımına başlamıştır.
Okutulan Dersler
Programımızda başlıca verilecek temel dersler: Sosyal Hizmete Giriş, Psikoloji, Sosyal Hizmet Kuramları, Sosyoloji, Türkiye’nin Toplumsal Yapısı, İnsan Davranışları ve Sosyal Çevre, İnsan Hakları ve Sosyal Hizmet, Sosyal Psikoloji. Ayrıca bireysel ilgi alanına yönelik ders seçme şansları da bulunmaktadır.
Çalışma Alanları
Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü, Sosyal Hizmetler Programı T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla YÖK arasında 21.06.2012 tarihinde imzalanan protokole istinaden önem kazanmıştır. Buna göre Sosyal Hizmetler Ön lisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kuruluşların çeşitli birimlerinde, örneğin kamu ve özel sektöre ait huzurevlerinde, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, engellilere yönelik özel eğitim kuruluşlarında, kısacası bakanlığın görev alanı ile ilgili hedef kitleye verilen hizmette ara elamana ihtiyaç duyulan her alanda istihdam edilebilirler. Bunun yanı sıra özel ve yerel yönetimlere ait kreş ve gündüz bakımevlerinde kuruluş müdürü, kuruluş müdür yardımcısı gibi önemli pozisyonlarda görev alabilirler. Ayrıca yerel yönetimlerin sosyal yardım ve hizmet birimlerinde ara eleman ihtiyacını karşılamak için de istihdam edilebilirler.
Dikey Geçiş İmkanı
Sosyal Hizmetler ön lisans mezunlarımız, Sosyal Hizmet lisans bölümüne ve Sosyoloji lisans bölümüne dikey geçiş sınavı ile geçiş yapabilmektedirler. Dikey geçiş yapılan bölümleri başarı ile bitiren kişiler sosyal hizmet uzmanı veya sosyolog unvanlarını alırlar.
Sosyal çalışma becerisi ön planda olan öğrenciler, gelecek tercih döneminde Sosyal Hizmetler ön lisans programını tercih edebilirler.