Hakkında(Bitki Koruma)

Tanımı

Bitki koruma, bitkilerin zararlı organizmalar, hastalıklar, zararlı otlar ve diğer çevresel faktörler tarafından neden olunan zararlara karşı korunması için uygulanan stratejiler ve tedbirlerin tümünü ifade eder.

Amacı

Tarım ürünlerindeki hastalık ve zararlılar, bunların biyo-ekolojileri, konukçu-parazit ilişkileri, pestisitler ve bunların çevreye olan etkileri, kültürel, fiziksel, kimyasal, biyoteknik ve biyolojik savaş yöntemleri ile entegre ürün yönetimi ve entegre zararlı yönetimi konularında tekniker yetiştirmektir.

Öğrenci Kabul Şartları

Bitki Koruma Programına ziraat kapsamı altında okumuş lise mezunları doğrudan geçiş yapabilmektedir. Ayrıca ÖSYM tarafından yapılan sınavda TYT uan türünde yeterli başarıyı gösteren öğrenciler bu programı tercih edilebilmektedir.

 Okutulan Dersler

Bitki koruma programında bahçe ve tarla ürünlerinin yetiştiriciliğinin genel dersleri ile birlikte bitki hastalık ve zararlıları dersleri ve bunlarla mücadele yöntemlerini içeren dersler verilmektedir.

Çalışma Alanları

Bitki Koruma Programı mezunları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, zirai ilaç ve tohum firmalarında, tarımsal danışmanlık şirketlerinde, ilaçlama şirketleri ile zirai ilaç bayilerinde, hastalık ve zararlılardan ari bitki materyali üretimi ve son yıllarda önem kazanan organik tarım işletmelerinde iş olanağı bulabilmektedirler.

Dikey Geçiş İmkanı

 Bitki Koruma Programını başarı ile bitiren öğrenciler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde aşağıdaki bölümlere geçiş yapabilir.

  • Bahçe Bitkileri
  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
  • Bitki Koruma
  • Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
  • Organik Tarım İşletmeciliği
  • Orman Mühendisliği
  • Tarla Bitkileri

NEDEN SEBEN ?

Seben, 40o – 50 kuzey paraleli ile 31– 50o doğu meridyeninin kesiştiği nokta çevresinde yer almaktadır. Batı Karadeniz Bölgesi’ne girmekle beraber İç Anadolu Bölgesi’yle sınır teşkil eder. Bolu il merkezinin 54 km güneyindedir. Aladağ Çayı en önemli akarsularından olup, yerleşim Aladağı Çayı ile kollarının vadilerine olmuştur. Yörede İç Anadolu Bölgesi iklimi hakimdir.

İlçenin en önemli gelir kaynaklarını meyvecilik-hayvancılık ve ormancılık teşkil etmektedir. Yılda 30 – 40 bin ton arasında çeşitli türlerde elma üretilmektedir. İlçede, S.S. Haccağız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanlığına ait 1600 ton/yıl, S.S. Dedeler, Nimetli ve Civarı Köyleri Sulama Kooperatifi Başkanlığına ait 2000 ton/yıl kapasiteli 2 adet soğuk hava deposu bulunmaktadır.

Elma bölge tarımında önemli bir yere sahip olduğu için okulumuz bünyesinde bulunan örnek elma bahçesinde bulunan 11 farklı elma çeşidiyle öğrencilerimiz uygulama imkanı bulacak bu alanda yaptıkları çalışmalarla elma üreticilerine ışık tutacaklardır.